GROFFILTER

Groffilter

Groffilters zijn een belangrijk onderdeel van een filtratiesysteem. Een groffilter zorgt er namelijk voor dat de eerste, grovere deeltjes worden gefilterd. Nadat de lucht door een groffilter is gegaan kan het nog verder gefilterd worden.

Een groffilter of voorfilter wordt toegepast om de duurdere fijnfilters te beschermen en de standtijd van deze filters te verlengen. Bent u op zoek naar een groffilter? Bij Patton adviseren we u graag.

  • Groffilters (filterklasse G2 t/m G4)
    • Filtermatten
    • Zakkenfilter
    • Paneelfilter

Voorfilters

Groffilters worden ook wel voorfilters genoemd. Het voorfilter-medium bestaat uit glasvezel of synthetische textielvezels met een vezeldiameter vanaf 20µm en een vezelruimte van ongeveer 200 a 400µm. De luchtsnelheid door het medium bedraagt ongeveer 0,5 t/m 2m/s.

Het stofvangstmechanisme van dergelijke media is hoofdzakelijk toe te schrijven aan het inertie-effect, waarbij de massatraagheidskrachten van deeltjes de stofvangst bevorderen. Dit soort filters kan van een kleefmiddel voor stof worden voorzien, zoals olie, dit zorgt ervoor dat de deeltjes in de vezels worden vastgehouden. Een voorfilter heeft praktisch geen stofvangst voor deeltjes, die kleiner zijn dan 1µm. Roetdeeltjes (waarvan we kunnen stellen dat ze grootste vervuiling van ventilatiesystemen in gebouwen veroorzaken) hebben veelal een diameter van 0,01 tot 1µmr en worden door een groffilter beperkt tegengehouden.

Terug naar informatie-overzicht.