WAAROM LUCHTFILTERS

Waarom Luchtfilters

Luchtfilters zorgen ervoor dat aangezogen of circulerende lucht vrij wordt gemaakt van ongewenste stoffen. Denk daarbij aan stof, bacteriën, pollen en andere vervuilende deeltjes. Door de lucht te filteren kunnen mensen, installaties of het milieu beschermd worden tegen schadelijke stoffen. Voor iedere vorm van filtratie is een ander luchtfilter geschikt. Onze luchtfilters worden geplaatst in luchtbehandelingsinstallaties, maar de plaatsen waar deze installaties zich bevinden lopen uiteen.

In veel industrieën is schone en gefilterde lucht een eis. Om in fabrieken, ziekenhuizen, kantoren en laboratoria verzekerd te zijn van schone lucht is een luchtbehandelingssysteem nodig. In zo’n luchtbehandelingssysteem zijn luchtfilters onmisbaar. Zij vangen de vervuilde deeltjes op.

Luchtfilters en luchtbehandelingssystemen

Bij Patton BV hebben we een groot assortiment in luchtfilters, zodat er altijd een geschikt filter is voor uw luchtbehandelingssysteem. Luchtbehandelingssystemen bevatten luchtfilters. Een luchtfilter in een luchtbehandelingssysteem heeft in feite twee functies:

  • De luchtbehandelingsinstallatie en de componenten van deze installatie schoonhouden, zodat de luchtbehandelingskast (LBK) optimaal kan functioneren.
  • Een schoon en aangenaam (werk)klimaat creëren met een binnenlucht die vrij is van stof en andere schadelijke gassen.

Om dit te bewerkstelligen worden luchtfilters geplaatst in een luchtbehandelingssysteem (meestal een luchtbehandelingskast). Zo worden verontreinigingen uit de buitenlucht en uit de circulerende ruimtelucht gefilterd. Fijnstof en gasvormige verontreinigingen krijgen zo geen kans op de binnenluchtkwaliteit de bederven.

De conditie van luchtfilters: hoe werken luchtfilters optimaal?

Een aantal belangrijke constructieve overwegingen voor de gehele luchttechnische installatie - en de luchtbehandelingskast in het bijzonder - zorgen voor een optimale werking van de luchtfilters.

Het doorweken van filtermedia ten gevolge van vocht of een hoge luchtvochtigheid kan de groei van sporen, schimmels en bacteriën beïnvloeden. Deze kunnen uiteindelijk een bron van verontreiniging vormen en leiden tot een slechter binnenluchtklimaat. Ook een te hoge luchtsnelheid en ongelijkmatige aanstroming kunnen tot mechanische beschadiging (en dus een slechter binnenklimaat) leiden. Tenslotte kunnen concentraties van ongewenste, vluchtige verontreinigingen die in de ruimte vrijkomen een slechte invloed hebben op de conditie van luchtfilters.

Het is daarom belangrijk om uw luchtfilter aan te passen op de situatie van het luchtbehandelingssysteem. Alleen door de juiste luchtfilters én door deze luchtfilters regelmatig te vervangen is een gezond binnenklimaat gegarandeerd.

Toepassingen van luchtfilters

Voor iedere bedrijfstak wordt een ander soort luchtfilter gebruikt. Bij Patton BV hebben we voor iedere toepassing een goed filter. 

Waarom zijn luchtfilters belangrijk

Stof uit de buitenlucht halen drukt niet alleen de exploitatiekosten van een gebouw en installatie,  maar geeft ook een belangrijke verbetering van leefklimaat en goede werking van een installatie. De stofdeeltjes die de hoofdoorzaak zijn van de vervuiling, zijn veelal fijne roetdeeltjes. Het verwijderen hiervan vereist filters met een hoog rendement. Warmtewisselaars, luchtkanalen en verlaagde plafonds zijn enorme stofnesten. Deze zijn moeilijk schoon te maken en het is kostbaar dit te moeten uitbesteden.  Niet alleen in operatiekamers van ziekenhuizen, maar ook in de processen van o.a. de levensmiddelen- en farmaceutische industrie is het van groot belang dat overal zo zuiver mogelijke lucht wordt toegevoerd.

Terug naar informatie-overzicht.